Een workshop close reading bij de schrijver thuis, die ook nog eens lekker kookt. 

Hoe lees je een roman? Waar let je op? Hoe ga je om met de al dan niet misleidende bakens die de schrijver in het boek heeft uitgezet? En hoe zwaar weegt de bedoeling van de schrijver eigenlijk, als die al duidelijk is?

Met andere mensen over een boek praten maakt vaak veel los. Niemand heeft precies hetzelfde boek gelezen – sterker nog, bij herlezing is het wéér een ander boek, en aan dat proces komt geen einde. Toch draait het niet allemaal in een cirkeltje rond: er vindt wel degelijk verdieping plaats, het proces kan dus beter worden vergeleken met een spiraal. De relatieve eensgezindheid die een groep lezers al discussiërend kan bereiken, is dan weliswaar geen absolute waarheid, maar wel degelijk een stevige nieuwe trede van de wenteltrap omhoog (of omlaag, in termen van verdieping).

De schrijver kan daar een rol in spelen. Niet als bezitter van die hypothetische absolute waarheid, wel als goede lezer, die van andere lezers ook weer wat kan opsteken. Vandaar dat ik dit avontuur wil aangaan, na inmiddels vier jaar lang workshops literair vertalen bij mij aan huis (in Autun, Bourgogne) te hebben georganiseerd. Van 25 t/m 27 juli 2023 geef ik, opnieuw aan huis, voor het eerst een driedaagse workshop close reading met mijn roman Ramkoers als uitgangspunt. Inclusief culinaire omlijsting (lekkere zelfgemaakte warme lunch met een glas wijn). De discussie wordt afgewisseld met beeldmateriaal (foto's en een film van Wes Anderson) en met een wandeling langs een aantal plaatsen die in de roman worden beschreven.

Mogelijke gespreksonderwerpen:

  • Hoe is het boek opgebouwd, en wat is de functie daarvan?
  • Wat maakt het boek duidelijk over de personages?
  • Wat voor rol hebben terugkerende motieven?
  • Wat voor effect heeft de stijl?
  • Wat is de functie van het vertelperspectief?
  • Hoe moet het motto worden gelezen?
  • Wat voor rol speelt de buitentalige werkelijkheid?
  • Hoe verhoudt het boek zich tot andere boeken en kunstwerken?

De deelnemers krijgen ruim van tevoren een uitgebreidere lijst met mogelijke gespreksonderwerpen toegestuurd aan de hand waarvan ze zich kunnen voorbereiden.

Meer informatie over mijn workshops is te vinden op www.tovertaal.nl. U kunt zich hier inschrijven (€ 395 voor drie dagen inclusief lunch, exclusief vervoer en overnachting).

 

‘Een eerste roman is een persoonlijke literatuurgeschiedenis.’ – Charles Dantzig

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.