Een workshop close reading bij de schrijver thuis, die ook nog eens lekker kookt. 

Hoe lees je een roman? Waar let je op? Hoe ga je om met de al dan niet misleidende bakens die de schrijver in het boek heeft uitgezet? En hoe zwaar weegt de bedoeling van de schrijver eigenlijk, als die al duidelijk is?

Met andere mensen over een boek praten maakt vaak veel los. Niemand heeft precies hetzelfde boek gelezen – sterker nog, bij herlezing is het wéér een ander boek, en aan dat proces komt geen einde. Toch draait het niet allemaal in een cirkeltje rond: er vindt wel degelijk verdieping plaats, het proces kan dus beter worden vergeleken met een spiraal. De relatieve eensgezindheid die een groep lezers al discussiërend kan bereiken, is dan weliswaar geen absolute waarheid, maar wel degelijk een stevige nieuwe trede van de wenteltrap omhoog (of omlaag, in termen van verdieping).

De schrijver kan daarbij helpen. Niet als bezitter van die hypothetische absolute waarheid, maar gewoon als goede lezer (zij het dan niet de beste, want dat schijnt de vertaler te zijn). Vandaar dat ik dit avontuur wil aangaan, na inmiddels vier jaar lang workshops literair vertalen bij mij aan huis (in Autun, Bourgogne) te hebben georganiseerd. Van 25 t/m 27 juli 2023 geef ik, opnieuw aan huis, een eerste driedaagse workshop close reading met Ramkoers als oefenstof. Inclusief bescheiden culinaire omlijsting (lekkere zelfgemaakte lunch met een glas wijn). De discussie zal worden afgewisseld met beeldmateriaal (o.a. een film van Wes Anderson) en met een bezoekje aan wat plaatsen die in de roman worden beschreven.

Voorlopig lijstje van gespreksonderwerpen:

  • rol van het motto
  • thema's en motieven
  • opbouw
  • stijl
  • vertelperspectief
  • verhouding tot de werkelijkheid
  • dwarsverbanden met andere kunstvormen
  • invloeden?

De deelnemers krijgen ruim van tevoren een lijst met vragen opgestuurd aan de hand waarvan ze zich kunnen voorbereiden.

Meer informatie over mijn workshops is te vinden op www.tovertaal.nl. U kunt zich hier inschrijven (€ 395 voor drie dagen inclusief lunch, exclusief vervoer en overnachting).

 

‘Een eerste roman is een persoonlijke literatuurgeschiedenis.’ – Charles Dantzig

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.